Geçtiğimiz Pazar Türkiye önemli bir seçimi geride bıraktı. Parlamento üyeleri seçilmiş olsa da Cumhurbaşkanı seçilemedi. 14 Mayıs'ta yaşanan seçimde öne çıkan bazı örnekleri d...

Geçtiğimiz Pazar Türkiye önemli bir seçimi geride bıraktı. Parlamento üyeleri seçilmiş olsa da Cumhurbaşkanı seçilemedi. 14 Mayıs'ta yaşanan seçimde öne çıkan bazı örnekleri derleyip toparlamak gerekirse ikinci seçim için bıçak sırtı bir seçim olacak.

Denizli’de 14 Mayıs seçimlerinde Ak Parti oylarındaki düşüş dikkat çekti. İYİ Parti’nin yüzde 2, MHP’nin yüzde 1 oy kaybettiği 14 Mayıs seçimlerinde Ak Parti ise yüzde 6 oy kaybetti. 2018 seçimlerinde yüzde 39 oy alan Ak Parti, 2023 seçimlerinde ise yüzde 33 oy aldı. İktidar partisi son seçimlerde 1 vekil daha az çıkardı. Bu daha önce 2015 Haziran seçimlerinde yaşanmıştı. Ak Parti 3 vekil çıkarmış, CHP 'de 3 vekil ile meclise girmişti. Ancak 2015 Kasım'da tekrarlanan seçimlerde AK Parti tekrar 4 vekil çıkarmış, CHP 2 vekil çıkartarak meclise gitmişti. BU 5 aylık dönemde CHP'den Gülizar Biçer Karaca CHP'den vekil olmuş.2. seçimlerde Avrupa'dan gelen oylarla seçilememişti. Onun yerine Cahit Özkan meclise gitmişti. 14 Mayıs seçimlerine bakacak olursak, Büyük Birlik Partisi'nin Denizli'de daha çok oy almasını bekliyordum. Ancak ülke genelinde aldığı oy her seçimde olduğu gibi değişmedi. Özellikle Yeniden Refah Partisinin aldığı oy azımsanmayacak kadar artmış. Diğer bir parti de Zafer Partisi , sığınmacılar konusunda ki ısrarlı tutumu halk nezdinde yer bulmuş ve ilk seçimi olmasına rağmen iyi bir oy alarak dikkatleri üzerine çekti. MHP'nin ise anketlerde çıkan sonuçlarda yüzde 5 alırken, gerçek seçimlerde 11 alması da ilginçti. Bu tabloya bakacak olursak milliyetçilik akımı hızlanmaya başladı. (18.05.2023)