31 Mart Yerel Seçimlerinden zaferle çıkan CHP’li Ahmet Hakan, seçimlerden sonra belediyenin borçlarını sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Hakan, Çal Belediyesi’nin ve belediyeye bağlı şirketlerin 73 milyon 105 bin lira borcu olduğunu açıklamıştı. 2014 ile 2024 yılları arasında 10 yıl Çal Belediye Başkanlığı görevini yürüten MHP’li Fethi Akcan, belediyenin borcuyla ilgili kamera karşısına geçti ve borçlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çal Belediyesi’nin borcunun 73 milyon olmadığını ifade eden Akcan, “Yeşil Çal A.Ş.’yi bir kenara konulduğunda Çal Belediyesi’nin borcu, 69 milyon 649 bin liradır. O pankartta alacaklar yazmıyor. Çal Belediyesi’nin 10 milyon TL’de alacağı var, bunu düştüğümüzde borç 59 milyon 649 bin TL’dir. Bu 59 milyonluk borcun da 29 milyon TL’si SGK, emekli sandığı ve vergilerdir. Vergiler her belediyede olduğu gibi İller Bankası tarafından kesiliyor. Belediye personel şirketi olan 20 milyonluk sigorta borcu da taksitlendirilmiş ve 8 taksit ödenmiştir, ödenmeye de devam edilecektir. SGK, emekli sandığı, maliye ve şirketlere olan toplam borcumuz alacakları düştükten sonra 59 milyon 649 bin TL’dir, 73 milyon falan değildir” dedi.

Akcan Borç İddi̇alarina Sert Çikti (2)

“YEŞİL ÇAL A. Ş.’NİN BORCU YOK”

Yeşil Çal A. Ş.’nin borcu olmadığını söyleyen eski başkan Akcan, ““Yeşil Çal A.Ş.’nin toplam 1 milyon 913 bin lira borcu var. Borcu olduğu gibi 1 milyon 88 bin lira da alacağı var. Alacak ve borçlara baktığımızda da Yeşil Çal A.Ş.’nin de borcu yoktur. Paylaşılan belgelerde 2.5 milyon TL iftar yemekleri var. İftar yemekleri sadece 2024 yılında verilmedi. 2014’ten 2019’a kadar her yıl verdik. Pandemi, deprem girdi vermedik ve 2024’te yapmış olduğumuz iftar yemeklerinde de bir dostumuz yardımcı olacaktı. Daha sonra Gazze’ye olaylarında da Gazze’ye göndermek istediklerini biz de onlara teşekkür ettik. Bizi düşünmeleri dahi yeterliydi. Her belediyede olduğu gibi biz de iftar yemeklerini Çal Belediye bütçesinden verdik, eğer olsaydı vermeye de devam ederdik. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde dağıtılan çiçek parası var. Biz, her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Çallı kadınlarımızla ilgili bir aktivite yapıyoruz, gül ve çiçek dağıtıyoruz. Geçen yıl da mutfak önlüğü dağıtıyoruz. Bu kadar küçük bir rakamı, Çallı kadınlarımıza çok mu gördünüz? Gönül isterdi ki Çallı kadınlarımıza daha büyük bir şeyler verelim, daha güzellerini dağıtalım, farklı farklı şeyler dağıtalım ama bütçemiz buydu. Bunu dağıtabildik” diyerek tepki gösterdi.

Başkan Konya’dan uyarı Başkan Konya’dan uyarı

Akcan Borç İddi̇alarina Sert Çikti (4)

“SAYIŞTAY TARAFINDAN DENETLENDİK”

Başkanlık yaptığı dönemle ilgili yapılan çalışmaları da paylaşan Akcan, “İlçeye yüzme havuzu yapıldı. Bugünkü maliyeti 15 milyon liranın altında çıkmaz. Gençlik merkezi yapılmış. Bakın kaç para mal edilmiş? Yüz binlerce metrekare üst yapı yapılmış, milyonlarca TL para ödenmiş. Bu işler nasıl yapıldı? Bu paralar nasıl ödendi. Biz, yaptığımız her işin arkasındayız ve sonuna kadar da arkasında dururuz. 1 Ocak 2024 itibariyle bu belediye geriye dönük olarak devletin en büyük organı olan Sayıştay tarafından denetlenmiş ve raporları Çal Belediyesi’ndedir.  Herhangi bir şey yoktur. Olsaydı savcı, suç duyurusu olarak Sayıştay’a gönderirdi” dedi.

Akcan Borç İddi̇alarina Sert Çikti (1)

“BORÇ BATAĞINDA DEVRALDIK. NE YAPACAĞIZ, NE EDECEĞİZ?’ DEMEDİK”

Belediyenin alacaklar düştükten sonra 59 milyon lira borcu olduğunu yineleyen Akcan, “Hadi bu rakamı düşmedik, borç 69 milyon lira olsun. Bu belediyenin 2024 yılı bütçesi 136 milyon TL.  2014 yılının 4 Nisan tarihinde görevi devraldık. O gün Akkent Belediyesi’nin 1 milyon 900 bin lira borcu, 100 bin lira alacağı vardı. Ortaköy Belediyesi’nin de 1 milyon 700 bin lira borcu vardı ve herhangi bir alacağı yoktu. Çal merkezin de yaklaşık 2 milyon 700 bin lira borcu, 300 bin lira civarında alacağı vardı. Yani 2 milyon 400 bin lira borcu vardı. Toplam bugünkü borcu alacakları düştükten sonra 5 milyon 900 bin liraydı. Dolar olarak baktığımızda 2 milyon 770 bin dolar yapıyordu. 23 köy ve diğer kasabaları saymıyorum sadece 3 tane belediyenin toplam borcu bugünkü rakamlarla 90 milyon TL yapıyor. O zaman ‘Borç batağında devraldık. Ne yapacağız, ne edeceğiz?’ demedik. “Her belediyenin olduğu gibi bizim belediyemizin de borcu vardır” dedik. 2014 yılından önceki bütün belediyelerin borçları ödenmiştir” dedi.

“İSPATA DAVET EDİYORUM”

Belediyenin 156 çalışanı olduğunu söyleyen Akcan, “30’a yakın ATM çalışanı, memuru olduğunu söylüyorlar. İşte meydan burada, getirsinler. İtibarsızlaştırma ve dedikodularla yıpratma çalışması yapıyorlar. Açıkçası başkan Ahmet Hakan’ın böyle işlere gireceğini sanmıyorum. Belediye başkanı olmadan öncede, şimdi de Çal’dayım. Şahsımla ilgili her konuyu yanıtlarım. Dedikodu yapanları, bu iddialara yapanları ispata davet ediyorum. Çal’da saraylı köşk yaptığımı söylüyorlar. Müstakil evimi sattım ve 2 katlı dubleks ev yaptım. Yıllarca çalıştım, eşimin aynı şekilde 30 yıllık bir çalışma hayatı ve birikimi vardı. Seçimlerden önce Denizli’den 9 milyon liraya 2 tane daire aldığımı söylüyorlar. Keşke olsa da çocuğum Denizli’de kirada oturmasa. Böyle karalama kampanyaları yapılmasını doğru bulmuyorum” diyerek sözlerine nokta koydu.