Denizli’de buğdayda hasat dönemi yaklaşırken üreticiler fiyatların açıklanmasını dört gözle bekliyor. Girdi maliyetleri geçtiğimiz yıla oranla enflasyonun da etkisiyle yüzde 100 artarken, Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı yeni yılda buğday fiyatının en az 12-13 lira basından olması gerektiğini söyledi. Ekmeklik buğdayın maliyetinin 9 lira olduğunu ifade eden Başkan Gemici, “Maliyetlere baktığınız zaman buğdayın güven verecek bir tarafı yok. Maliyet 8 lira 88 kuruş ile 9 lira arasında geziyor. Bu rakamların üzerine en az yüzde 25 refah payı eklemek gerekiyor. Bu noktada buğdayın fiyatı en az 12 lira olmalı ki çiftçinin de biraz olsun yüzü gülsün” dedi. Makarnalık buğdayın maliyetinin de 11 lira bandında olduğunu kaydeden Gemici, rakamların çok yüksek olduğunu belirtti.

2023’te 1,4 milyar dolar ihracat yapıldı 2023’te 1,4 milyar dolar ihracat yapıldı

“Buğday Fi̇yati En Az 12 Li̇ra Olmali” (2)

“GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 100 ARTTI”

Üreticinin girdi maliyetlerinden de bahseden Başkan Gemici, “Üreticilere alım garantisi verilmiyor. Maliyetler ise enflasyonla birlikte çok fazla çıktı. Mazotta, gübrede, tohumda ve zirai mücadelede kullanılan ilaçların maliyeti yüzde 100 arttı. Her kalemde aynı şeyi söyleyebiliriz. Bunları göze almadan bir rakam açıklanırsa vatandaş farklı alternatiflere yönelecek ve ekim sahaları daralacak. Çiftçi en fazla 2-3 sene bunu idare edebilir. Sonrasında bu maliyetlerle ekim yapmaz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu konuda çok ciddi çalışma yapması gerekiyor. Tahıl koridoru anlaşması sonrası da iç piyasadaki ürünlerin pazardaki payı ciddiye alınmıyor. Şu an ürün girişi için canla başla uğraşıyorlar ancak ülkemizde de böyle bir gerçek var. Ekmeklik buğday 12-13 lira etmezse sıkıntı büyük” ifadelerini kullandı.

“Buğday Fi̇yati En Az 12 Li̇ra Olmali” (3)

“AFETSİZ BİR YAĞIŞ OLURSA RAHATLAYACAĞIZ”

Tavas’ta, Kale’de, Acıpayam’da ve Denizli’nin birçok bölgesinde vatandaşların yağmur duasını çıktığına dikkat çeken Başkan Gemici, “İnsanların içinde korku var. Mahsuller havaların aşırı ısınması sonrası sıkıntıya düştü. Küresel iklim değişikliği nedeniyle, açıklanan bir kısıtlı sulama dönemine girdik. Henüz su verilmedi. Verilse bile belli bir sınırı olacak. Geçtiğimiz yıllarda 3 sulama yapılıyorsa bu sene 1 sulama yapılacak. Buda rekoltenin düşmesine neden oluyor. Toprak ihtiyaç duyduğu dönemde suyu ve yağmuru bulamadığı zaman rekoltede, kalitede ister istemez düşüyor. Üretici zorlu sürecin tam kenarında… 2-3 gün içerisinde yağıştan bahsediliyor. Allah’ım bize acır ise afetsiz bir yağış olursa rahatlayacağız. Şu an bizi kurtaracak olan da bu. Yoksa bu sezon büyük bir sıkıntı bizleri bekliyor” diye konuştu.

“Buğday Fi̇yati En Az 12 Li̇ra Olmali” (1)