Yüz felcinin, insan beyninde sinirsel uyarıları ileten ve yüzdeki mimik kaslarının hareketlerini sağlayan fasiyal sinirin çeşitli nedenlerle etkilenmesi ile ortaya çıkan, yüz hareketlerinde azalma meydana getiren bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Fizyoterapist Berkay Eren bilgilendirmede bulundu.

“Rüzgarli Havalar Yüz Felci̇ne Neden Olabi̇li̇r” (2)

Toz taşınımı akciğerlerde tahribat oluşturuyor Toz taşınımı akciğerlerde tahribat oluşturuyor

“MEVSİM GEÇİŞLERİ EN RİSKLİ DÖNEMLER”

Yüz felci için herhangi bir yaş aralığı, cinsiyet vs. gibi kriterler olmadığının altını çizen Fzt. Eren, “Yüz felci herkeste görülebilir. Özellikle soğuk hava, rüzgârlı olan günler ve mevsim geçişleri yüz felci için en riskli dönemlerdir. Genellikle yüzün bir tarafı etkilenirken nadir olarak iki taraf da etkilenebilmektedir” diye konuştu.

“HANGİ NEDENLE ORTAYA ÇIKTIĞININ ANLAŞILMASI TEDAVİ İÇİN ÖNEMLİ”

Yüz felci tanısı koyulurken santral (beyinsel) problemlere mi bağlı olduğu yoksa periferik (kulak ve boyun hastalıkları) bir nedenle mi olduğunun anlaşılmasının, tedavinin planlanması açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen Eren, “Santral nedenli yüz felçleri daha nadir görülürken periferik nedenli yüz felçleri daha sık görülmektedir. Etkilenen tarafta sadece ağız çevresinde kayma ve güçsüzlük olması bu durumun santral (beyin) nedenli olduğunu düşündürür ve sebebinin nöroloji uzmanı tarafından araştırılması gerekir. Periferik bir nedenle oluşan yüz felcinde ise yüzün etkilenen tarafında alın hareketleri, göz hareketleri, burun kanadı ve ağız hareketleri tümden bozulmaktadır. En sık görülen türü ‘Bell paralizisi’dir” ifadelerini kullandı. Eren ayrıca şeker hastaları, hamileliğinin son dönemindekiler ve ileri yaştakiler risk altında olduğunu söyledi.

İhlas Haber Ajansı