2024 yılı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri açıklandı. Desteklerle birlikte makarnalık buğday 11 bin 750 lira, ekmeklik buğday 11 bin lira, arpa ise 8 bin liradan alınacak. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı rakamları eleştiren CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, “Tarımsal sulamada yüzde 400’e varan artış var. Mazot yüzde 200 zamlandı ancak geçtiğimiz yıla oranla buğday fiyatlarına yüzde 12’lik bir fark olması çiftçiyi bitirmek anlamına gelir. Böyle giderse önümüzdeki dönemde gıda enflasyonu artar ve çiftçimizde ekim yapmaz” dedi.

“BU YIL SEÇİM OLMADIĞI İÇİN DESTEKTE YOK”

“Bu yıl seçim olmadığı için destekte yok” diyerek açıklanan rakamları eleştiren Arpacı, “Geçtiğimiz yıl seçim nedeniyle popülist politikalar uyguladılar. Su fiyatları başta olmak üzere piyasanın üzerine rakam açıkladılar. Bu sene ise seçim olmadığı için destekte yok. Girdi maliyetleri inanılmaz artış gösterirken, geçtiğimiz yıla oranla enflasyona rağmen yüzde 12’lik bir artış var. Bugünden itibaren enflasyonda düşüş olacağı bekleniyor. Bu fiyatlarla enflasyon düşer ancak önümüzdeki dönemde çiftçimiz ekip dikmediği zaman maliyetlerini karşılamadığı zaman gıda fiyatları da ister istemez artacak. Allah çiftçimizin yardımcısı olsun” diye konuştu.

“HÜKÜMET SÖYLEDİĞİNİN HEP TERSİNİ UYGULUYOR”

Cumhuriyet Halk Partisi’nde tarım politikalarıyla ilgili çalışmalar yapıldığını ifade eden Arpacı, “Arkadaşlarımız konunun üzerinde duruyor. Genel Başkanımız Özgür Özel başta olmak üzere, Grup Başkanvekillerimiz olsun çalışmalar yapıyor. Bizler hububat fiyatlarının 15 liranın altında olmaması gerektiğini savunuyoruz. Açıklanan rakam maliyetler hesaplandığında çok düşük. Öyle ki buğdayın maliyeti bile 10 liranın üzerinde yer alırken, bu rakamların açıklanması bizleri hayrete düşürdü. Hükümet söylediğinin hep tersini uyguluyor. Üretimi, istihdamı ve ihracatı arttıracaklarını söylüyorlar ancak ithalat artıyor. İstihdam da düşüş var. Açıkçası hükümet resmen üretici düşmanı politikalar izliyor” ifadelerini kullandı.

“PANDEMİ DE ÜRETİMİN NE KADAR KIYMETLİ OLDUĞUNU GÖRDÜK”

“Dünyanın hiçbir yerinde yaşadığımız enflasyonu yaşayan yok” diyerek sözlerine devam eden Arpacı, “Türkiye’nin pahalı olmasının sebebi de ekonomiyi yönetenler. Enflasyonun bu kadar yüksek olmasının sebebini çiftçimiz, üreticimiz çekemez. Rusya ve Ukrayna ciddi anlamda dünyayı tahıl anlamında besliyor. Yapılan tahıl anlaşmasının döviz kurları nedeniyle fiyat olarak uygun olduğu gerçeği var, ancak o ülkelerde enflasyon yok. Biz döviz kurları nedeniyle dünyada dolar bazında yüzde 50 civarında pahalı bir ülkeyiz. Ne olursa olsun yerli üreticiyi destekleyen işler yapılmalı. Pandemi döneminde üretimin ne kadar kıymetli olduğunu gördük. Kapılar kapandığında iç piyasa sayesinde ayakta kaldık. Bunlardan ders almalı ve yerli üreticiyi desteklemeliyiz. En azından destek rakamları arttırılarak, üreticinin maliyeti düşürülmeli” şeklinde konuştu.