Denizli’de fırıncılar girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle zor günler geçiriyor. 210 gram ekmeğin maliyetinin 6 lira olduğunu söyleyen Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, dağıtım ve bakkal karıyla fırıncının 1 ekmekte kazancının sadece 1 lira olduğunu söyledi. Karadaban ayrıca, belediyelerin halk ekmek çalışmalarının da düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Denizli’de fırıncılar arasında da rekabet olduğunu belirten Başkan Karadaban, “Böyle bir ortamda fırıncı para kazanamaz. Ben olması gerekeni söylüyorum. Odamızın 260 üyesi var. Bu kadar kişiyle sistem durmaz üzere. Oda güçlenirse daha iyi hizmet gider ve herkes kazanır. Denizli’de kontrol ve denetim şart” ifadelerini kullandı.

“KÜÇÜK FIRINCI ZARAR EDİYOR”

Başkan Karadaban Belediyelere Seslendi

Merkezefendi ve Pamukkale belediyelerinin ucuza ekmek satmasının fırıncıları etkilediğini ifade eden Karadaban, “Şu anda Merkezefendi halk ekmek 6, Pamukkale halk ekmek ise tanesi 7 liradan ekmek satıyor. Bizler halk ekmek olmasın demiyoruz ancak böyle bir durumda küçük fırıncı zarar eder. Büyük fırıncı ise kendi çarkını döndürür. Mevcut şartlarda ekmeğin maliyeti 6 lira, fırıncılar dağıtıma 1 lira veriyor. Bakkalın karını da hesaplarsak şu anda Denizli’de fırıncılar 1 ekmekten sadece 1 lira kazanıyor. Büyük fırınlar ekmeğin yanı sıra unlu mamullerden, kepekli ekmekten ve diğer ürünlerden kazanç sağlayarak çarkı çeviriyor. Piyasa şu an hiç iyi değil” dedi.

“FIRINCILARLA BELEDİYE İŞBİRLİĞİ YAPMALI, HALK KAZANMALI”

Denizli’deki fırıncılarla belediyelerin işbirliği içinde olması gerektiğini söyleyen Karadaban, olası bir anlaşma sağlanması durumunda hem belediyelerin hem fırıncıların hem de halkın bu işten kazançlı çıkacağını açıkladı. Ekmekte ruhsatlandırma olması için teklifte bulunduğunu söyleyen Başkan Karadaban, “Belediyeler bize yetki versin. Ekmekle alakalı bir ruhsatlandırma yapalım. Denizli’de Bakkallar Odası ve Fırıncılar Odası olarak ortak hareket edelim. Nasıl ki tekel ruhsatı veriliyor, ekmek ruhsatı da olsun. Ekmek satabilecek noktaları belirleyelim. Manav ekmek satmayacak ya da tekelde ekmek satışı olmayacak. Bizler odalar olarak, belediyelerle ekmek satışı yapılacak yerleri belirleyelim. Belediyelerimizde arkamızda dursun, hem de bizi denetlesin. Denizli’de ekmek 10 liranın altında satılmasın. Halk ekmeklerde de ekmek 8 lira olsun. Belediyeler bizlere halk ekmekle ilgili noktaları bildirsin ve o bölgelerde halk ekmek satışı yapılsın. Fırınlarımızda halk ekmeklere çalışsın ve belediyede ekmek üretmek için harcayacağı bütçeden tasarruf etsin. Bin puan belirlensin. Denizli’deki fırınlar halk ekmeğe kötü hizmet veriyorsa puanlar kırılsın ve memnuniyet olmazsa yapılan anlaşma iptal olsun. Halk ekmeğe tedariği fırıncılar sağlasın ve belediye ek bütçe ayırmasın. Halk ekmeğin fiyatı da halkımızı destekleyecek şekilde olsun. Herkes kazansın” diye konuştu.

Afrika’ya ihracatın sırrı DTO’da konuşulacak Afrika’ya ihracatın sırrı DTO’da konuşulacak

“ALTTAN ELEMAN GELMİYOR”

Mevcut sistemde fırıncı yetişmediğini de sözlerine ekleyen Karadaban, “Alttan elemanda gelmiyor. Fırıncı her ne kadar hamuru makine yoğursa da, kimse çocuğunun fırıncı olmasını istemiyor. Fırın sahipleri her işi kendisi yapmaya başladı” diyerek sektörde de insan gücünün azaldığını duyurdu.

Editör: Hatice İçke