Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde yapıldı. Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ve beraberindeki heyet, toplantıya katıldı.  Başkan Kasapoğlu ve DSO Heyeti, toplantı kapsamında önemli temaslarda da bulundu. Toplantı öncesinde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ardından da Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürü Gerrassimos Thomas ile bir araya gelen Başkan Kasapoğlu katıldığı toplantının ardından ise TBMM’de ziyaretler gerçekleştirdi. Kasapoğlu, “Büyüyen Denizli sanayisinin gündemi ve sıkıntılarını aktarmak, aynı zamanda Ankara’daki temsiliyetimizi güçlendirmek adına görüşmelerimiz ve çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu görüşmelerimiz devam edecek” dedi.

Whatsapp Image 2024 04 25 At 17.10.16

HİSARCIKLIOĞLU: “SINIRDA KARBON DÜZENLEMESİ TÜM SEKTÖRLERİ ETKİLEYECEK”

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin, Avrupa Birliği ülkelerinin en önemli ticaret ve yatırım ortaklarından birisi olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizin AB’ye yaptığı ihracat 2023’te 104 milyar dolar olup, toplam ihracatımızın yüzde 41’ine denk gelmektedir” dedi. Sınırda Karbon Düzenlemesinin, Avrupa Yeşil Mutabakatı politikasının bir parçası olarak 2021 yılında hayata geçtiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, demir-çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik sektöründe başlayan bu sürecin ilerde tüm sektörleri etkileyeceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu düzenlemeye tabi sektörlerin, AB’ye ihracatının 10 milyar dolar seviyesinde olduğunu, söz konusu sektörlerdeki ihracatın, toplam ihracatın yüzde 42’si olduğunu bildirdi. Bu sürece uyum sağlamaya mecbur olduklarına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, yeşil dönüşüm sürecinin yeni fırsatlar da getirdiğini sözlerine ekledi.

Whatsapp Image 2024 04 25 At 17.10.16 (1)

KASAPOĞLU; “BU KONUYU ÖNEMSİYOR VE YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Konuya dair açıklamalarda bulunan Denizli Sanayi Odası Başkanı Kasapoğlu, “Denizli, üretiminin neredeyse tamamını yurtdışına satan, 5 milyar doları bulan ihracatıyla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 9. ili konumunda. İhracatta tekstil ve konfeksiyon sektörünü elektrolitik bakır tel, demir çelik ve doğal taş sektörleri izliyor. Demir çelik ürünlerinin ihracattan aldığı pay %14 düzeyinde. Tekstil dışında öncelikli sektörlerde de ciddi ihracat kapasitesi olan ve ihracatının büyük bir bölümünü AB ülkelerine gerçekleştiren bir kent olarak SKDM çerçevesindeki düzenlemelerden en çok etkilenecek illerden biriyiz. Bu konuyu önemsiyoruz ve yakından takip ediyoruz. Amacımız, bugünün üretimine değer katan Üyelerimiz için, geleceğin kaynaklarını korumak üzerine sürdürülebilir ve sorumluluk bilinci ile genişletilmiş bir yol çizmektir. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu toplantıda konu tüm yönleriyle ele alındı. Kendilerine ev sahiplikleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.