Halk arasında mide ve bağırsak üşütmesi olarak bilinen gastoenterit; ateş, bulantı, kusma ile birlikte veya bunlar olmaksızın dışkı kıvamında yumuşama/cıvıklaşma veya dışkı miktarında artış yani ishal olarak tanımlanıyor. Genellikle virüs, bakteri veya parazitlerden kaynaklanan bu sorun her yaştan insanı etkilese de, özellikle çocuklarda daha sık görülüyor.

Çocuklarda Gastroenteri̇te Di̇kkat!

“ÇOĞUNLUK SEBEBİ; VİRÜSLER…”

Sağlıkçılardan yasa taslağına tepki Sağlıkçılardan yasa taslağına tepki

“Çocuklarda gastroenteritin çoğunlukla sebebi virüslerdir” diyen Uzm. Dr. Fatih Ay, “Bunun yanında bakteriler, parazit enfeksiyonları, besin zehirlenmeleri de ishale neden olabilir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında salgınlar halinde görülebilir. Saptanabilen etkenler arasında en sık görülenler rotavirüs, adenovirüs ve norovirüstür. Kirli yiyecek veya su tüketilmesi, ortak kullanım alanları (tuvalet, banyo, mutfak, musluk başlıkları, havlu) başlıca risk faktörleridir. Rotavirüs gastroenteriti; çocuklarda gastroenterite en fazla neden olan viral etkenlerdendir. Tipik olarak ateş, kusma ve 5-7 güne kadar süren sulu ishal yapabilir. Yaz aylarında ve 6-24 ay arası çocuklarda daha sık görülür. Bebeklik döneminde yapılan aşılamayla, daha sonra geçirilebilecek olan rotavirüs enfeksiyonunun şiddeti ve sıvı kaybına bağlı hastanede yatış gereksinimi azaltılabilir” ifadelerini kullandı.

“BELİRTİLER GEÇMEZSE HEMEN UZMANA BAŞVURULMALI”

“Gastroenterit çoğu zaman 1-2 günde kendi kendini sınırlar” diyen Uzm. Dr. Ay, “Fakat ishal ve kusma birkaç günden uzun sürüyorsa, 39 C’den yüksek ateş varsa, dışkıda kan görüldüyse ve çocuğunuzda sıvı kaybı belirtileri varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Huzursuzluk, halsizlik, ağız kuruluğu, ağlama sırasında gözyaşının olmaması, idrarda koyuluk, idrar miktarında azalma veya hiç olmaması, bebeklerde kafa kemiklerinin ortasındaki yumuşak bölgede çökme varsa sıvı kaybından bahsedilir ve hastaneye ulaşılmalıdır” diyerek uyarılarda bulundu.

Uzm. Dr. Fatih Ay, çocuklarda gastroenteritin belirtilerini şöyle sıralıyor;

Sulu veya cıvık dışkılama 
Mide bulantısı ve kusma
Kramp şeklinde karın ağrısı, küçük çocuklarda huzursuzluk
Ateş
İştah azalması 
Halsizlik 
Ağız kuruluğu