Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen ve bu yıl 20 Temmuz'da başlayan adli tatil, sona erdi. 2024-2025 Adli Yıl açılışı sebebiyle Denizli Valiliği önündeki Atatürk anıtında tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, Baro’ya kayıtlı 2 bin 100 avukat ve 200’e yakın stajyer avukatın bulunduğunu belirtti. Avukatların yargının üç sacayağından biri olduğuna vurgu yapan Başkan Demirdöğer, “Bizler yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına katkı sağlayan en önemli unsurlarız. Biz avukatların görevi kamunun takdirini kazanmak değil, hukuksuzluk karşısında hak arayanların takdirini kazanmaktadır. Çünkü biz avukatlar; avukatın sesi kısılırsa, halkın sesi kısılır ilkesini benimsemekteyiz. Bu hususu özellikle belirtmek isterim. Yargı sadece hakim ve savcılardan oluşmaz. Biz de varız. Biz olmazsak yargı olmaz. Yargıda silahların eşitliği ilkesi söz konusu olup; savunma tarafı olan biz avukatlar, silahların eşitliğinin sağlanmasında olmazsa olmaz konumdayız. Bu nedenle silahların eşitliği ilkesine aykırı davranılıp, savunma yok sayıldığında hukuk sistemi çöker. Bir ülkenin yargısal savunması ne kadar güçlü, hakim ve savcıları ne kadar bağımsızsa, o ülkede adalet vardır, hukuk vardır, eşitlik vardır. Bu nedenle her Adli Yıl açılış konuşmamda ve 5 Nisan Avukatlar Günü konuşmamda söylediğim ve her zaman söyleyeceğim gibi; siyaset, elini yargının üstünden çekmeli, yargıyı biz yargı mensuplarına bırakmalıdır” şeklinde konuştu.

 “HEM FİZİKİ HEM EKONOMİK ŞİDDET UYGULANMAKTA”

Avukatlık mesleğine hem fiziki hem ekonomik şiddet uygulandığını belirten Başkan Demirdöğer, “Meslektaşlarımız dosyalarda taraf olmadığı halde, fiziki saldırıya uğramakta, avukatlık ücret tarifesi ve CMK ücretlerinin angaryaya dönüşmesi nedeniyle de ekonomik şiddete uğramaktadır. Son günlerde ise, Vergi dairelerince, meslektaşlarımızın hesaplarına vergi borçlarından dolayı bloke konulmakta, ekonomik olarak zor durumda olan meslektaşlarımız daha da mağdur edilmektedir. Bu nedenle derhal bu uygulamadan vazgeçilmelidir” diye konuştu.

“STAJYER AVUKATLARIN STATÜSÜ DEĞİŞTİRİLMELİ”

Stajyer avukatların statüsünün değiştirilmesi ve özlük haklarının tanınması gerektiğini söyleyen Demirdöğer, “Kamu avukatlarının özlük hakları ve engelli avukatların temel hakları güvenceye kavuşturulmalıdır. Meslektaşlarımızın ödediği yüksek SGK primleri makul seviyeye indirilmeli, meslektaşlarımızın emekli maaşlarında düzenleme yapılmalıdır. Avukatlık hizmetinden alınan KDV oranları düşürülmelidir. Toplumsal olaylar ile ilgili davalarda; baroların katılma taleplerinin mahkemelerce, doğrudan reddi değil, kabul edilmesi gerekmektedir. Bağımsız avukatlık faaliyetinin önündeki kurumsal ve yasal engeller kaldırılmadır. Kişisel Verilerin Korunması hakkındaki yasa ile Avukatlık yasası özdeşleştirmeli, her iki yasa arasındaki çelişkiler giderilmeli ve bu konuda yaşanan sorunlar avukatlık mesleği lehine çözümlenmelidir” ifadelerini kullandı.

OYAK Çimento, Denizli’de üretim faaliyetlerine başladı OYAK Çimento, Denizli’de üretim faaliyetlerine başladı

BÜLBÜL; “GEREKLİ HASSASİYETİ VE GAYRETİ GÖSTERECEĞİZ”

Denizli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Gültekin Bülbül; “Bir yargı mensubu olarak bu ihtiyacı ve beklentiyi bilerek adaletin tecellisi noktasında tüm gücümüzle mücadele etmek yegane vazifemizdir. Zira insan hakları, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ve demokrasi devlet düzeninin temelleri, bağımsız ve tarafsız yargının güçlü bir işlemesi ve yargı görevinin layıkıyla yerine getirilmesine bağlıdır. Yeni adli yılda da ifa ettiğimiz görevin toplum bakımından yaşamsal öneminin farkında olarak büyük bir azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edecek, geciken adaletin adaletli sonuçlar doğurmayacağı bilinciyle yargısal süreçlerin etkin ve hızlı bir şekilde ifası hususunda gerekli hassasiyeti ve gayreti göstereceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi