Denizli, kalp damar hastalıklardan ölümlerde Türkiye’de üst sıralara tırmanmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 ölüm istatistikleri bültenine göre, kalp damar (Dolaşım sistemi) hastalıklarına bağlı ölüm oranının yüzde 47 olduğu Denizli, bu rakamla Türkiye ikincisi oldu.

ÖLÜM İSTATİSTİKLERİ

TÜİK’in verilerine göre, Denizli’de geçen yıl 6 bin 705 kişi öldü. Denizli, bin kişi başına düşen ölüm oranını ifade eden ‘kaba ölüm hızı binde 6,5 oldu. Bebek ölüm hızının ise binde 8,4 olduğu Denizli’de asıl dikkat çekeni ölüm nedenleri oldu.

KALPTEN 3 BİN 151 KİŞİ ÖLDÜ

Denizli’de uzun yıllardır her iki ölümden biri kalp damar hastalıklarına bağlı nedenlerle gerçekleşiyor. Bu hastalığa bağlı ölümlerde ülkedeki ilk 10 şehir içinde hep bulunan Denizli bu kez basamak yükseltti. TÜİK’in verilerine göre 2019’da Denizli’deki ölümlerin yüzde 47’si kalp damar hastalıklarına bağlı gelişti. Yani Denizli’deki 6 bin 705 ölümden 3 bin 151’i kalp ve damara bağlı hastalıklar nedeniyle gerçekleşti.

İLK ÜÇ ŞEHİR

Denizli bu oranla, bu hastalığa bağlı ölümlerin en çok yaşandığı ikinci şehir oldu. Birinci sırada ise yüzde 47,2 ile komşu şehir Aydın gelirken, üçüncü sırada ise yüzde 44 ile Kırıkkale bulunuyor.

Denizli’de ölüm nedenleri şöyle sıralanıyor:

Yüzde 47 (3 bin 151 kişi) ile dolaşım sistemi hastalıkları (Kalp damar hastalıkları)

Yüzde 15,7 (bin 54 kişi) ile iyi ve kötü huylu tümörler (Kanser)

Bastırılmış öfke depresyona zemin hazırlıyor Bastırılmış öfke depresyona zemin hazırlıyor

Yüzde 12,9 (864 kişi) ile solunum sistemi hastalıkları

Yüzde 4,5 (302 kişi) sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları,

Yüzde 9 (196 kişi) endokrin (iç salgı bezi), beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar

Yüzde 4,5 (299 kişi) dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmele

Yüzde 9,3 (623 kişi) diğer nedenler.

Kalbiniz önceliğiniz olsun

Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya Kalp Günü nedeniyle açıklama yaptı. İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle:

“Konunun önemi itibariyle Bakanlığımız tarafından, tüm paydaşlarının katkılarıyla “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” hazırlanmış; kronik hastalıkların erken teşhisi, etkili tedavisi ve izlemlerinde aile hekimleri başta olmak üzere birinci basamak sağlık çalışanlarının daha aktif bir rol üstlenmesini sağlayacak etkili ve kapsamlı bir hizmet sunum algoritması oluşturulmuştur. Bu kapsamda, aile hekimlerimizce, 40 yaş ve üstü bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmaktadır. Değerlendirme sürecinde öncelikle kişinin yaşı, cinsiyeti, sigara kullanımı bilgileri alınmakta; kan basıncı ölçülmekte ve kolesterol değerine bakılmakta; elde edilen veriler kullanılarak 10 yıl içinde ölüme neden olabilecek bir kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanmakta; kişiye özel danışmanlık verilmekte ve/veya tedavi planı oluşturulmaktadır. Buradan hareketle, Dünya Kalp Günü'nde, herkesi kalp sağlığı için eyleme geçmeye, kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, periyodik tarama ve izlemlerini yaptırmaya, davet ediyoruz. Kalbiniz önceliğiniz olsun. Kalbinizin kahramanı olun ve onun için; Sağlıklı beslenin, Yeterli miktarda su için, Hareket edin, Tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun, Aile hekiminize başvurun ve Kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırın.”

Editör: Haber Merkezi