Denizli’nin Merkezefendi İlçesine bağlı Gerzele Mahallesi’nde 2019 yerel seçimlerinde sandıktan zaferle çıkan Kemal Ermiş, yeni dönemde yapacağı projelerle ilgili ipuçları verirken, mahallelinin sorunlarından da bahsetmeden geçemedi. 7’den 70’e tüm mahalle sakinleriyle iç içe yaşayan ve Gerzele Mahallesi’nin sorunlarına çözüm olan Ermiş, “Muhtar olmadan önce Avrupa’ya çıkmıştım. Orada bir düzen gördüm, her şey yerli yerindeydi. Burada ise o düzenin eksikliğini görüyorum. Niye Gerzele de olmasın diye düşünüyorum. İnsanın bunları önce kendi mahallesinde, kendi yaşadığı yerde yapması gerekiyor. 25 yıldır burada oturuyoruz. Mahallemizdeki sorunları görüyorduk ve biliyorduk. 2019 yılında muhtar olduktan sonra ilk işim temizlik ve düzen oldu. Sosyal medyada mahallemizin sayfasını ve grubunu oluşturduk. Mahallemizden vefat edenleri, esnaflarımızın kampanyalarını, yeni açılan iş yerlerini ya da duyuruları buradan paylaşıyoruz. Esnaflarımız ve mahallemiz ile iç içe çalışıyoruz. Halkımızla sürekli diyalog halindeyiz. Özellikle milli bayramlarımızda fener alayları düzenliyoruz ve etkinlikler yapıyoruz” dedi.
EKSİK YOK, PROJE ÇOK
Bugüne kadar yaptıkları çalışmalardan bahseden Ermiş, “İlk dönemimde elektrik hatlarını yer altına çektik. İnternet sağlayıcılar ile görüştük ve en uygun olanını mahallemize getirdik. Belediyelerimizin destekleriyle mal sahiplerimizin de izinleri ile metruk binaları yıkmaya başladık. Meydan çalışması başlattık ve çok güzel bir meydanımız oldu. 100. Yıl Parkımızı açtık ve mahallemiz nefes aldı. Pazaryeri sorununa neşter vurduk. 15 bin nüfuslu mahalleye pazaryeri kazandırmamız gerekiyordu. Belediyemizin desteğiyle pazar yerimizi yaptık ve aynı zamanda sosyal tesis olarak kullanıyoruz. Hafta içi otopark, hafta sonu sünnet, mevlit, kına gecesi gibi etkinlikler yapılıyor. Mahallelinin en büyük sorunlarından biri de; bankamatikti. Yaptığımız görüşmelerle 6 bankanın bankamatiğini mahallemize getirdik. Farklı noktalara dağıtılan bankamatikler büyük kolaylık sağladı. Kadınlarımız için Halk Eğitim Merkezi ile iş birliği içinde; resim, sanat, tel kırma, rölyef, taş baskı, örgü ve dikiş kursları gibi çeşitli kurslar açtık. İş insanlarımızın desteğiyle halk eğitim merkezine makinalar aldık. Şu ana kadar yaklaşık 300 kişi oradan kendi üretim yapabilecek pozisyonda mezun oldular. Mahallemiz; sosyalliğiyle, temizliği ve güzelliğiyle ayrıcalıklı bir bölge haline geldi” ifadelerini kullandı.
“HER AKŞAM SÜLALECEK MAHALLEMİZE GELİYORLAR”
Gerzele Mahallesi’nin en büyük sorununun ‘domuzlar’ olduğunu belirten Ermiş, “Her akşam sülalecek mahallemize geliyorlar. Bu bölge ‘domuz deresi’ olarak geçiyor. Böyle de bir gerçeklik var. Bu sorunun çözülmesi de epeyce maliyet istiyor. Askeri yoldan başlayan ve Yenişehir Mahallesi’ne kadar uzun bir bölgede domuzlar çevreye zarar veriyor. Şimdilik domuzlarla mahalleli arasında bir bağ var, birlikte geçiniyoruz. Şu ana kadar bir saldırı olmadı ancak çöpleri karıştırıp, çöp bidonlarını dağıtıyorlar. Bizde çözüm için çelik konteynerler yapıyoruz.” diye konuştu.
ERMİŞ’İN PROJESİ GENÇLERE UMUT OLACAK
Gerzele Mahallesi için hayata geçirmek istediği vizyon projesi hakkında da bilgi veren Ermiş, “Önemli bir projemiz var. Hayata geçirmek istiyoruz ama geçirebilir miyiz? Bilmiyorum. Tek kişi ile olacak bir iş değil. Yürüyüş yolumuzun altında yüz bin metrekarelik bir alan var. Bu alan geçmiş dönemlerde yol yapım çalışmaları sırasında mahallelinin bahçelerinden, arazilerinden geçmiş. Yolun geçtiği alanda hissesi bulunan kişilere tahsis edilmiş. Tapuda bu alan ağaçlandırma bölgesi geçiyor. İmara açılan bir yer değil. Hisse sahiplerine paraları belediye tarafından ödenip kamulaştırma yapılması gerekiyor. Ancak belediye bu kamulaştırma işlerini yapamaz çünkü çok yüksek maliyetli iş. Mal sahipleri görüşerek, bu alanı zeytinlik yapmak istiyoruz. Bölgeye yüzlerce zeytin ağacı dikilebilir ve birkaç yıl içinde hasat yapılabilir. Bir burada bir vakıf kurmak istiyoruz. Emekli öğretmenlerimizi başına koymak istiyoruz. Vakfımızın amacı, zeytinler toplanacak zeytinyağına dönüşecek veya zeytin olarak satılacak. Buraya gelen gelirlerimizle vakıf vasıtasıyla durumu iyi olmayan öğrencilerimize burs, eşinden ayrılan maddi zorluklar yaşayan kadın ve erkeklere maddi destek sağlamak istiyoruz. Bu iş mahalle sakinlerimiz ile olacak bir iş. Biz belediyelerimizden iş makinesi talebinde bulunacağız. Bölgenin düzenlenmesi, çukur kazılması için, temiz toprak talebinde bulunacağız. Ondan sonra mahalle sakinlerimize “Bakalım herkesin kaç fidanı olacak?’ diyeceğiz. Oraya kaç fidan sığacaksa mahalle sakinlerimiz ile beraber dikeceğiz” ifadelerini kullandı.
“GERZELE SON DURAK BİR MAHALLE”
Denizli’nin en çok tercih edilen mahalleleri arasında yer alan Gerzele’nin neden tercih edildiğine dair de düşüncelerini paylaşan Muhtar Ermiş, “Önceki dönem ve yeni dönem belediye başkanlarımız mahallemizde oturuyor. Bunun yanı sıra, birçok kurum müdürümüz, öğretmenlerimiz, üniversitede öğretim görevlilerimiz, iş insanlarımız, Denizli’nin önde gelen isimleri… Hepsi Gerzele’de hayatını sürdürüyor. Burası son durak… Sabah mahalle sakinlerimiz diğer mahallelere geçerek iş yerine ulaşıyor. Buraya gelen ise başka bir yere gidemez. Mahallemizin nüfusu 15 bin ancak mahallemizdeki okullarımızda başarılı okullar. İkametlerini mahallemizde oturan annelerinin babasının yanına alıp, kendileri başka mahallede otururken çocuklarını bu mahallede okutan ailelerde var. Bu bir tek bizim mahallemizin sorunu değil tabi ki. Türkiye’nin her yerinde var bu durum. Gerzele Mahallesi, konum olarak, hava olarak cazip bir yer. En önemli sorun deprem sorunu. Başka mahallelerde yüksek şiddetle hissedilen deprem bizim mahallemizde çok az hissediliyor ya da hiç hissedilmiyor. Zemin çok sağlam bir zemin, bu nedenle insanların tercih sebebinden bir tanesi” dedi.