Denizli Bölgesi Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Köy-Koop) üretim ekonomisine ihracat ile katkı sağlıyor. Yıllık 9 milyon liralık ihracat hedefi koyan kuruluş hedefine koşar adım ilerliyor. Çivril’de kurulan kurutma ve paketleme tesisinde hazırlanan ürünler yurt içi ve dışına önemli satışlar gerçekleştiriyor. Denizli Birlik Başkanı Mehmet Varol, Denizli’de üretilen ürünleri kurutarak piyasa sunduklarını, ABD’ye ihracata başladıklarını duyurdu.   

Köy Koop Ameri̇ka’ya İhracat Yapiyor! (2)

“ABD’YE İHRAÇ EDİYORUZ”

KÖY-KOOP Denizli Birlik Başkanı Mehmet Varol, tesisin yapımından başlayarak büyük ihracat başarına ulaşmasındaki hikayeyi anlattı. Genellikle yaş meyve sebze üzerinde kurutmalar yaptıklarını ifade eden Varol, “Paketlemesini yapıyoruz. Ürünlerin pazarlamasını ve organizasyon yapıyoruz. İç pazarda ve dış pazara çalışmalar yapıyoruz. KÖY-KOP Denizli Bölge Birliği’ne ait bir işletme, kurutma ve paketleme tesisi. Bizim bölgemizde yetişen ve piyasanın ihtiyaç duyduğu ürünlerin tamamını burada işleyebiliyoruz. Sebze cinsinden baktığımızda ıspanak, pırasa, soğan ürünleri ve benzerleri, meyve türlerinin de tamamını burada kurutmasını yapıyoruz. Kurutmasını yaptıktan sonra da iç ve dış pazarda bunun pazarlanmasını sağlıyoruz. Bir ekip işi ile bunu yapıyoruz. İhracat konusunda yardımcı olan, dış bağlantıları kuran şirketlerimiz var. Denizli'den bir şirketimizle ortak çalışıyoruz. Türkiye'nin iç pazarlarında çok farklı marketlerde ürünlerimiz var. İhracat yapıyoruz. Bugün hazırlanan ürünlerimizi ABD’ye ihraç ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Köy Koop Ameri̇ka’ya İhracat Yapiyor! (4)

“Çalışacak personel bulamıyoruz” “Çalışacak personel bulamıyoruz”

“HERHANGİ BİR KORUYUCU MADDE KULLANMIYORUZ”

Gelişi güzel bir kurutma yapmadıklarını dile getiren Varol, “Denizli'de yetişen meyve türlerinin çok büyük bir kısmını burada kendimiz işleyip kurutup paketlemesi yapıyoruz. Gelişi güzel bir kurutma değil. Üst düzey bir teknoloji ile yapılmış bir kurutma ve standart olarak da ISO 22000 standartlarında. Üretim yapıyoruz ki onun için ihracata ürün gönderebiliyoruz. Cennet elmasının cipsi, erik kavun, elma, dut, incir kurularının yanında çerezleri işliyoruz. Bizim ürünlerimizin tamamı natürel ortamda üretilmiş ürünler. Herhangi bir koruyucu madde kullanmıyoruz. Nem oranlarını çok iyi ayarladığımız için herhangi bir bozulma söz konusu olmaz. Burada istenilen nem oranlarını iyi tutturabilmek çok önemlidir. Nemi fazla olursa bozulma riski vardır. Kuru olursa da kendi özelliğini kaybeder. Bir problem de şimdiye kadar hiç yaşamadık” dedi.

Köy Koop Ameri̇ka’ya İhracat Yapiyor! (3)

HEDEF 8-9 MİLYON TL

“3 yıl öncesinde bu işe başladığımızda Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan bir destek aldık. Çok büyük paralar değildi. Bize verdikleri destek 500.000 TL gibi bir rakamdı” diyerek sözlerine devam eden Başkan Varol, “Yaklaşık 1 milyon civarında da biz üstüne ilave ederek bu tesiste bir şeyler yapmaya çalıştık. Yeterli değildi. İhtiyaçlara cevap vermesi adına yeni ekipmanlar aldık. İşimizi büyüttük. Aldığımız ürünlerin tamamı Denizli bölgemizin ürünleri. Elmayı Çivril’den, cennet hurmasını Honaz’dan, kavunu Acıpayam’dan, çileği Buldan’dan alıyoruz. Çiftçimizi ortağımız haline getiriyoruz. 2023 yılı rakamlarına baktığımızda bizim toplam ciromuz 4 milyon 700 bin TL civarında. Bu yıl 5 aylık ciromuz 3 milyon 500 bin TL civarında hedefimiz yıl sonunda 8-9 milyon TL’ye ulaşmak. Burada istihdam da sağlıyoruz. 26 çalışanımız var. 14 işletme çalışanımız var. 14 çalışandan 13’ü kadın çalışan” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi