Kurban Bayramı için artık hazırlıklar hızlandı. 1 Haziran’da kurbanlıklar yurda giriş yaparken, vatandaşların gündeminde de tabii olarak büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları yer almaya başladı. Denizli’de de vatandaşlar kurbanlık arayışı içine girerken, 16 Haziran’daki bayram öncesi kurbanlık fiyatlarında düşüş yaşandığı öğrenildi. Tüm yurtta olduğu gibi Denizli’de de Aylardır kurbanlık olarak beslenen küçükbaş ve büyükbaşlar kilolarına, cinslerine ve dişi erkek oluşlarına göre farklı olarak fiyatlandırılıyor. Küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 18 bin TL’den başladığı ve 25 bin TL’ye kadar çıktığı, büyükbaş hayvanların fiyatlarının ise en düşük 90 bin TL olduğu, canlı kilo fiyatının ise 250 liradan başladığı ifade edildi.

“KÜÇÜKBAŞ KURBANLIKLAR 18 İLA 25 BİN TL ARASINDA”

Kurban Bayramına sayılı günler kala Denizlili vatandaşları kurbanlık fiyatları başta olmak üzere birçok konuda bilgilendiren Forum Kasap yöneticisi Veteriner Yunus Yaşar Ürgüp, fiyatların son dönemde düşüşe geçtiğini ifade etti. Piyasanın ağır gittiğini ifade eden Ürgüp, “Şu anda kesimli fiyatlar; parçalama ve paketleme dahil olmak üzere en düşük 18 bin TL’den başlıyor ve 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Koç ve kuzu tarzı hayvanlarda ağırlıklar 50 ile 80 kilo arasında değişiyor. Kurban Bayramı yakınlaştıkça fiyatlarda biraz daha düşüş bekliyoruz” dedi.

Veteriner Yunus Yaşar Ürgüp

“BÜYÜKBAŞ KURBANLIKLAR 90 BİN TL’DEN BAŞLIYOR”

Büyükbaş hayvanlarda hisselerin 20 bin TL’den başladığını söyleyen Ürgüp, “Kurbanlıklarımızı hisse yapıyoruz. Bunun içerisinde kesim, parçalama ve paketlemenin yanı sıra kıyma ve kuşbaşı olarak da ayarlıyoruz. 7 kişilik hisselerde şu anda fiyatlar 20 bin TL ile 25 bin TL arasında değişiyor. Büyükbaş hayvanların fiyatları da ağırlığına göre fark ediyor. Şu anda Denizli’de canlı fiyat 250 ile 300 TL arasında. Ayrıca hayvanın temizliğine göre de fiyatlar fark ediyor. 300 liraya canlı kilo fiyatı piyasada var. Ağırlıkları da hesap ettiğimiz zaman büyükbaş kurbanlıklar 90 bin TL’den başlıyor. 150-170 bin TL’ye kadar çıkıyor. Hayvanın büyüklüğüne göre de fiyatlar daha da yukarı çıkabiliyor” ifadelerini kullandı.

KURBANLIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Forum Kasap iş vereni Mustafa Acar, Kurban Bayramı öncesi Denizlililere vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu. “Küçükbaş kurbanlıklarda hayvanın kendi başına yürüyebilmesi gerekiyor” diyen Acar, “Kurbanın sağlıklı olması gerekiyor. Kulak, kuyruk gibi uzuvlarının denk olmasına dikkat edilmeli. Büyükbaş kurbanlıklarda ise gözleri tamamen görmeli. Tam topallık durumu olan hayvanlar kesilemez. Aşırı zayıf kurbanlıklar da kesilmez, hem ibadet açısından hem de sağlıklı et alabilmek açısından bunlar çok önemli. Ayrıca kurbanlık olacak hayvanın ön dişlerinin 2 süt dişinin düşmüş olması ve yerine kalıcı ve kesici dişlerinin çıkmış olması gerekiyor. 2 yaşını dolduran kurbanlıklar zaten dişini döker. Buna ek olarak dişi kurbanlık alacak olan vatandaşlarımız mutlaka gebelik muayenesini yaptırsınlar. Bu noktada Denizli Ticaret Borsası’nın hayvan pazarında veterinerler ücretsiz test yapıyor. Besicilerden alınan kurbanlıklarında mutlaka veterinerde test yapılması gerekiyor.” diye konuştu.

Ölüm haberleri ortalığı ayağa kaldırdı Ölüm haberleri ortalığı ayağa kaldırdı

Whatsapp Image 2024 06 05 At 16.33.13

“ETLERİ ÜST ÜSTE KOYMAYALIM…”

Halk sağlığı açısından da uyarılarda bulunan Acar, “Kurbanlıklar kesildikten sonra etleri üst üste sakın koymasınlar. Serin bir yerde dinlendirilmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca hayvanın iç organları ve çıkan sakatatları da özenle temizlemeliyiz. Kist ve leke olan etler tüketilmemeli. Bununla birlikte kurbanlıktan çıkan ve tüketilmeyecek olan sakatatları da derin bir çukura gömmeliyiz. Sokak hayvanlarına asla verilmemeli. Bu gibi durumlar çeşitli hastalıklara yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.

KIYMA 25, SUCUK 200 LİRA…

Mustafa Acar ayrıca bu yıl küçükbaş hayvan parçalama ücretinin kilo fiyatının 100 TL olduğunu söyledi. Bu rakamın büyükbaş hayvanlarda kilo başına 80 TL olduğunun altını çizen Acar, kıyma çekiminin 25 TL, sucuk basım ücretinin kilo fiyatının da 200 TL olduğunu söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi