TÜBİTAK BİDEB tarafından desteklenen “Yaşam Döngüsü Boyutunda Kaynak Verimliliği ve Sürdürülebilirlik Eğitimi PAÜ’de gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından program Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yaptığı açılış konuşması ile devam etti.

“AMACIMIZ EKONOMİK KALKINMA VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KAZANDIRMAK”

Rektör Prof. Dr. Kutluha, “Bu eğitim; sadece üniversitemiz Fen ve Mühendislik alanındaki katılımcılarla sınırlı kalmayıp sanayicilerimizi de kapsamaktadır. Yapılacak olan bu eğitim; Üniversite- sanayi iş birliğine önemli bir katkı sağlayarak, sanayide yaşam döngü analizleriyle ilgili farkındalığın gelişmesine katkı sunacaktır. Geçekleştirilecek olan eğitimin kapsamı, sadece üniversitemiz fen ve mühendislik alanındaki katılımcılarla sınırlı kalmayıp, Üniversitemiz – Sanayi ikili iş birliğinde sektörel anlamda sanayicilerimize yönelik, özellikle kaynak verimliliğini sağlamayı içermektedir. Bu hedef doğrultusunda daha az hammadde ve enerji ile üretim yaparak; ürünlerin ömrünü uzatıp, onarım, yeniden kullanım ve geri dönüşümü teşvik edip kaynak kullanımını azaltılmayla, ekonomik kalkınma ve sürdürülebilirliği kazandırmaktır. Eğitim kapsamında ayrıca; yaşam döngüsü bilincinin oluşturulması, kaynak verimliliğinin ve sürdürülebilirliğin önemi, mevcut üretimlere ek yeşil üretimin kullanılabilirliğinin kazandırılması, eko-tasarım ilkelerini benimsetilmesi, karbon ve Su ayak izi bilinciyle temiz üretim tekniklerinin artırılarak sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal üretkenliğin artırılması hedeflenmiştir. Etkinliğe katılım sağlayan başta Kimya, Kimya Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği olmak üzere,  sanayi sektöründe çalışan ve kaynak verimliliğiyle ilgilenen diğer mühendislik alanlarına da katkısı olacak güzel bir eğitim olması diler, sunum yapacak olan TÜBİTAK-MAM ve diğer hocalarımıza da teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Eğitim harcamaları yüzde 120 arttı Eğitim harcamaları yüzde 120 arttı

SUNUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Açılış konuşmalarının ardından iki gün sürecek programın devamında eğitim için planlanan sunumlar gerçekleştirilecek. Eğitimler kapsamında; Kaynak Verimliliği Nedir? Kaynak Verimliliği Araçları, Temiz Üretim Nedir? Temiz Üretimin Faydaları, Temiz Üretim Etüdü Metodolojisi, Farklı Sektörler İçin Temiz Üretim Fırsatları, Yaşam Döngüsü Analizi (YDA), Yaşam Döngüsü Analizi (YDA) Metodolojisi, Farklı Sektörler İçin Örnek YDA Çalışmaları adlı dersler; ikinci gün ise: Kurumsal Karbon Ayak İzi Nedir? , Ürün Karbon Ayak İzi Nedir? , Kurumsal ve Ürün Karbon Ayak İzi Hesaplama Metodolojisi, Farklı Sektörlerden Örnekler, Su Ayak İzi Nedir? , Su Ayak İzi Hesaplama Metodolojileri, Farklı Sektörlerden Örnekler adlı eğitimler katılımcılarla buluşturulacak.

Editör: Haber Merkezi