Türk-İş’e bağlı sendikaların temsilcileri PAÜ Hastaneleri önünde eylem yaptı, vergide adalet istedi. Türk Yol-İş, Türk Sağlık-İş ve Türk Metal-İş üyesi çalışanlar eylemde vergi diliminin sabitlenmesini istedi. Grup adına açıklamayı Türk Sağlık İş Denizli Temsilcisi Zeki Kılıç okurken, Türk İş Temsilcisi Yakup Çetin de, tüm Türkiye’de ortak basın açıklamaları ile yaşanan sıkıntılara dikkat çekmek istediklerini kaydetti.

KILIÇ: KRİZİN BEDELİNİ ÖDEMEYECEĞİZ

Zeki Kılıç, açıklamasında bu güne kadar sağduyulu davrandıklarını, diyalog kapılarını açık tuttuklarını ancak buna rağmen seslerini duyuramadıklarını belirterek; “Ancak bir sonuç alamadık. Sürekli sabırlı olmamız istendi ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüz binler ile söyleyeceğiz.  Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

SORUMLU İŞÇİ DEĞİLDİR

Tüketim ürünleri ve hizmetlerine her gün gelen zamlara işaret eden Türk Sağlık İş Denizli Temsilcisi Kılıç; “Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam geliyor. Dün aldığımızı aynı fiyatla bugün alamaz olduk. Okullar açıldı, eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hale geldi. Analar, babalar ‘çocuğumuzu okula nasıl göndereceğiz’ diyor. Elektriğe ve doğalgaza geçtiğimiz aylarda yüzde 38 zam geldi. Önümüz kış...  İşçisi, emeklisi kışı nasıl geçireceğiz diye kara kara düşünüyor. İşçiler enflasyonun sebebi değillerdir. Enflasyonu düşürmek için fedakarlığı kazancını ve servetini arttıranlar yapmalıdır. Ülkemizde gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerekir” diye konuştu. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

VERGİDE ADALET SAĞLANMALI

* Ülkemizde gelir adaletini sağlamak için vergide adaletin sağlanması gerekir. Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak servet elde edenler var ama işçinin ödediği kadar vergi vermiyorlar.

* İşçiler 12 ay çalışmakta fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır.  Yaptıkları her harcamada KDV'si, ÖTV'si olmak üzere ödediği dolaylı vergi var.

* Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalıdır. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları kabul edilebilir düzeyde güncellenmelidir. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır.

Merkezefendi Halk Et hizmet vermeye başladı Merkezefendi Halk Et hizmet vermeye başladı

* Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalıdır.

* Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15'de sabitlenmelidir. İşçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemelidir.

PAÜ’DEKİ BİN İŞÇİYİ MAĞDUR ETMEYİN

Pamukkale üniversitesi yönetimine de seslenen Kılıç, kısa süre sonra toplu iş sözleşme görüşmelerinin başlayacağını hatırlatarak işçilerin mağdur edilmemesini istedi. Kılıç; “Başmüdür, başhekimlik, Pamukkale Üniversitesi genel sekreterliği toplu iş sözleşmesine kısa bir süre kaldığını orada bu adaletsizliği gidereceklerini bu süreçte personel eksikliğini tamamlayacaklarını dile getirdiler ve toplu iş sözleşmesinde düzelteceklerinin sözünü vermişlerdir. Bizler makamlara inancımızdan dolayı şu an bekliyoruz. İki ay sonra toplu iş sözleşmemiz var bizlerde makama olan güvencimizin tam olduğunu buradaki bin kişiyi mağdur etmeyeceklerine inanıyoruz ve güveniyoruz. Adaletsizlik ortadan kalkana kadar mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi