Bu yıl 3 milyonun üzerinde adayın başvurduğu, pek çok adayın “hayat memat meselesi” olarak gördüğü üniversite sınavı 8- 9 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sınav tarihinin yaklaşması adayların stresini artırırken, Acıbadem Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Selin Ok, stres kaynaklı yeme davranış bozukluğuna dikkat çekti. Böylesi önemli sınav öncesinde pek çok adayın stresle baş etmek için abur cubur yediğini, uyku düzeninin bozulup kaygısını bastırmak için şekerli gıdalara, tatlılara yöneldiğini belirten Ok, şöyle konuştu: “Şekerli yiyecekler, tatlılar kan şekerinde ani yükselme ve düşmelere neden olabilir, bu da adayın konsantrasyonunun bozulmasına neden olur, derslerine odaklanmasını engeller. Masa başında sürekli, yüksek kalorili yiyecekler atıştırmak istenmeyen kilo alımına da yol açar. Maalesef bu dönemde pek çok adayda stresle gelişen yeme davranış bozukluğu görülüyor. Başarılı performans için doğru, dengeli, yeterli beslenmek gerekir. Stresle başa çıkmada düzenli uyku ve düzenli egzersizin gerekliliği de unutulmamalıdır”

Sinav Stresi̇ Gençleri̇ Mahvedi̇yor!

GÜNE SIKI BİR KAHVALTIYLA BAŞLAYIN

Yetiştirdikleri zeytinler öğrencilerin umudu oldu Yetiştirdikleri zeytinler öğrencilerin umudu oldu

“Güne sıkı bir kahvaltı ile başlayın” diyen Diyetisyen Ok, beslenme önerilerini şöyle sıraladı: "Kahvaltıda kaliteli karbonhidratı eksik etmeyin. Tahıllar veya yulafa sofranızda yer verin. Kuşluk ve ikindi ara öğünlerini ihmal etmeyin. Bu ara öğünler; yulaf ezmesi ve meyve ezmesi ve yağlı tohumlardan (ceviz, çiğ badem gibi) yapılmış ev yapımı kurabiyelerden oluşabilir. Haftada birkaç kez yağlı balık yemeye çalışın. Yağlı balıkların yapısında bulunan omega-3 yağ asitleri hafızayı güçlendirir. Hindistan cevizi ya da Hindistan cevizi yağı tüketebilirsiniz. Hindistan cevizi yağının yağ asidi örüntüsü diğer tüm yağlardan farklıdır ve beyin fonksiyonlarını olumlu yönde destekler. Güçlü hafıza için ’kolin’ önemlidir, en iyi kolin kaynakları yumurta ve balıktır. Çinko için et, balık, deniz mahsulleri, yağlı tohumlar tüketebilirsiniz. Demir yetersizliğinde hem duygudurum düşer hem de düşünceler bulanır. En iyi demir kaynakları kırmızı et, balık ve yumurtadır. Vejetaryenler için en iyi kaynaklar ise kurubaklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, çiğ badem, avokado ve kayısıdır. Demirden zengin besinleri C vitamini kaynağı (maydanoz, brokoli, çiğ meyveler gibi) bir besinle birlikte tüketin."

STRESE İYİ GELEN BESİNLER

Diyetisyen Hande Selin Ok, yaklaşan sınav yüzünden stresi daha da artan adaylara C vitamini, magnezyum içiren besinler tüketmelerini önerdi. Ok, "C vitamini için çilek, kivi, limon, brokoli, biber, turunçgiller, magnezyum için koyu yeşil yapraklı sebzeler, bitter çikolata, tohumlar, kuru yemişler tüketebilirsiniz. Bunlar strese iyi gelen besinler" dedi.

İHA

Kaynak: İHA