Pek çok kişinin tercih ettiği tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile vatandaşlar özel hastanelerde uygun fiyatlara ya da tamamen ücretsiz tedavi olabiliyor.. Lal Sigorta Acente sahibi Derya Eskici, “Tamamlayıcı sağlık sigortasının iki türü var. Yatarak ve ayakta tedavi… Ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortası ile vergi indirimi uygulamasında da yararlanılabilir” dedi. TSS’nin SGK anlaşmalı hastane ve doktorlarda geçerli olduğunu belirten Eskici, “TSS isminden de anlaşılacağı üzere tamamlayıcıdır yani özel hastanelerde SGK'nın karşıladığı tutarın üzerinde kalan sağlık masraflarını öder. Tamamlayıcı sağlık sigortası SGK'lının ödediği bu fark ücretini karşılayarak muayeneyi ücretsiz hale getirir. TSS olanlar sadece devletin aldığı muayene başına 15 TL katılım payını ödeyerek ücretsiz muayene hizmeti alabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası sadece SGK anlaşmalı hastane ve doktorlar da geçerlidir. Aynı zamanda TSS'nın satın alındığı sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu kurumlarda poliçe kullanılabilir” diye konuştu.
“YAŞ SINIRI SİGORTA ŞİRKETLERİNE GÖRE DEĞİŞİR”
Yaş sınırının sigorta şirketlerine göre değiştiğini belirten Eskici, “60 yaş altı ve Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlı olan kişiler TSS'dan faydalanabilir. Yani SGK'ya bağlı olarak çalışan işçiler, bağ-kurlular ve devlet memurları TSS yaptırabilir. Aynı zamanda bu kişilerin eş ve çocukları da TSS yaptırabilirler. Buradaki önemli nokta tamamlayıcı sağlık sigortasının bireysel bir sağlık poliçesi olmasıdır. Genel sağlık sigortası gibi aile bireylerini etkilemez, sadece poliçe sahibinin sağlık güvencesini sağlar. Aile bireylerinin TSS poliçesinden faydalanması için onların da poliçeye eklenmesi ya da bireysel poliçe yaptırması gerekir” şeklinde konuştu.
“TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASININ PEK ÇOK AVANTAJI VAR”
Tamamlayıcı sağlık sigortası avantajlarından söz eden Derya Eskici “Tamamlayıcı sağlık sigortası özel hastanelerde ücretsiz sağlık hizmeti almanı sağlar. TSS, sigorta başlangıç tarihinden sonra ortaya çıkan hastalıklara ait muayene, tetkik ve tedavi giderlerini %100 yani tamamıyla karşılar. Bu sigorta sayesinde SGK’nın karşıladığı sağlık hizmeti tutarı sonrasında kalan kısım, sigorta şirketi tarafından ödenir ve aradaki ücret sigortalılara yansıtılmaz. Sadece devletin sigortalıdan aldığı ‘15 TL katılım payını’ ödeyerek özel hastanelerden yararlanabilir. TSS'da genel olarak 8-10 arası veya sınırsız ayakta muayene hakkı vardır. Her muayene sırasında doktorun teşhis ya da tedavi için verdiği tahlil ve tetkikler o muayene hakkı içerisinde yer alır. Yani verilen tahliller muayene hakkı ya da limitlerden eksilmez. Bu sayede yıl içerinde 8-10 kere ihtiyaç duyduğun sağlık branşında kontrollerini yaptırabilir, ya da hastalık durumlarında özel hastanelere gidebilir. TSS, özel sağlık sigortasına göre daha uygun fiyatlıdır. TSS teminat kapsamının SGK'nın karşıladığı tedavilerden oluşması ve ÖSS'na göre daha az anlaşmalı sağlık kuruluşuna sahip olması ücretinin de uygun olmasına imkan sağlar. Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi uygulamasında da yararlanılabilir” ifadelerini kullandı.
“BİRÇOK KONUDA SAĞLIK TEMİNATI VARDIR”
Tamamlayıcı sağlık sigortası teminatları hakkında bilgi veren Derya Eskici “Tamamlayıcı sağlık sigortasının yatarak ve ayakta tedavi iki tür temel teminatı bulunur. Teminatlar ister sadece yatarak tedavi, ister yatarak ve ayakta tedavi beraber olmak üzere kişilerin tercihine göre belirlenir. Sadece yatarak tedavi olarak TSS yaptırılırsa, hastalık ve kaza durumlarında 24 saati aşan hastanede yatış gerektiren tedaviler de kullanılabilir. Ayakta ve yatarak tedavi olarak alındığında ise doktor muayenesi ve tahliller gibi 24 saatten kısa süren hastane yatışı gerektirmeyen sağlık hizmetlerinden de yararlanabilirsin. TSS teminatları oldukça geniştir, muayene, tahlil, röntgen, ameliyat, fizik tedavi gibi birçok konuda sağlık teminatı vardır” dedi.
“ÖZEL HASTANE EN FAZLA %200 ORANINDA FARK ÜCRETİ TALEBİNDE BULUNABİLİR”
Tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel hastanede fark ücreti ödemeleri ile ilgili konuşan Eskici “SGK, SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) üzerinden muayene ve tedavinin tutarını belirler. Özel hastaneye giderek muayene olmak istediğini, SGK’nın da muayenenin türüne göre özel hastaneye 100 TL ödeme yapacağını bildirdiğini varsayalım. Bu durumda özel hastane sizden en fazla %200 oranında fark ücreti talebinde bulunabilir. Yani hastaneye ödeyeceği toplam maksimum tutar 200 TL olurken, kalan 100 TL’yi ise SGK öder. SGK özel hastane ödemelerinde fark ücreti yatırmamak için ise Tamamlayıcı sağlık sigortası devreye girer. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak özel hastanelere fark ücreti ödemeden ücretsiz tedavi olabilirsin” ifadelerini kullandı.
“TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI HANGİ HASTANELERDE GEÇERLİ?”
Tamamlayıcı sağlık sigortası hangi hastanelerde geçerli olduğu konusunda bilgi veren Eskici “Tamamlayıcı sağlık sigortasının geçerli olduğu hastaneler, sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu özel hastanelere göre değişir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının geçerli olması için öncelikle özel hastanenin SGK ile anlaşması olması gerekir. Tamamlayıcı sağlık sigortası anlaşmalı hastaneler sigorta şirketlerine göre de değişir, bu nedenle TSS poliçenizin olduğu sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu sağlık kurumlarını tercih etmek önemlidir” şeklinde konuştu.