Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, Denizli tarımının içinde bulunduğu acı tabloyu gözler önüne serdi. Küresel ısınma kaynaklı sorunun her geçen gün artarak devam ettiğini anlatan Gemici, bu gerçekliğe karşı önlem alınmadığını, aksine yanlış uygulamalar ile felaketin boyutlarının artırıldığını öne sürdü.
Denizli tarımında sulama sorununun son 20 yılda artarak devam ettiğini dile getiren Hamdi Gemici, bunun temelinde ise yanlış planlamaların yattığını söyledi.
Gemici, “Dönemin Tarım Bakanı Veysel Eroğlu, 2011 ve sonraki yıllarda ‘bin köye bin gölet’ projesi başlattı. Bu proje ile milyonlarca yılda oluşmuş Menderes Nehri’nin can damarları kesildi. Çivril Işıklı Gölü bölümü, Afyon Sandıklı derelerinden gelen su, Akdağ Milli Parkı kaynak suları, Uşak Banaz Çayı, Çürüksu Çayı da Denizli’de olduğu gibi kesildi. Burada yanlış planlama yapıldı. Avrupa Birliği projesi kapsamında Menderes Havzasının ortak çatı yönetimi altında kirliliğinin temizlenmesi, ekolojinin devamlılığı, suların kurumaması için 2.5 milyon Euro gelmişti. Menderes Nehrinin planlanması noktasında bir şey yapılmadı. Kirlilik ortadan kaldırılamadı, Ege’nin can damarı Menderes Nehri kurudu” dedi.
Yaşanan büyük sorunlardan birinin de hidroelektrik santralleri olduğunu dile getiren Başkan Gemici, santrallerin barajın sularını boşa akıttığını iddia etti.
Gemici “Pınarkent’in altından itibaren Üzerlik’e kadar 4 tane HES var. Kanalın üzerinde elektrik üretiyorlar. Olması gereken, kış döneminde yoğun yağmurlarda suların barajlarda depolanmasıdır. Suyun depolanması gereken kış döneminde bu HES’ler elektrik üretiyor. Kışın 6 ay boyunca suyu boşuna akıtıyorlar. Yazın elektrik üretseler ne olur. En son HES’teki su Menderes nehrine dökülüyor ve boşa gidiyor. Bu elektrik üretme işi yazın yapılabilir. Su boşuna akıyor, çiftçi kendini parçalıyor. Gökpınar Barajının çıkışına bir tane HES koyulup elektrik üretilebilir. Özel şirket ihaleyi ben zamanında aldım, istediğim zaman kullanırım anlayışı gibi bir durum ortaya çıkıyor. ÇET raporu alındı mı? Bu bölgelerdeki çiftçi, hayvancılık yapanların neler yaşayabileceği düşünüldü mü? Bu bölgedeki muhtarlıklardan olur aldılar mı” diye sordu.
Rüzgar gibi, güneş gibi farklı çevreci elektrik üretme yöntemleri bulunduğunu hatırlatan Gemici, suların HES’ler tarafından heba edilmemesini istedi. Gemici, “Elektrik birçok yerden üretilebilir. İşin kolayına kaçıp barajdaki suyla elektrik üretmeyin. Su boşa gitti, susuz kaldık. Su bitince telafisi mümkün değil. Elektrik üretecek birçok doğal etken var. Alternatif varken, barajlardaki suya yükleniyorlar. Tarıma önem verilmiyor. Bu barajdaki su, hem içme suyu, hem tarımsal sulama suyu olarak kullanılıyor. Küresel ısınma etkisiyle bundan 10 yıl sonra Türkiye çölleşecek. Geleceğimiz için önlem alınmalı. Su bundan 10 yıl sonra altın değerinde olacak. Su olmayınca yaşanmaz” dedi.