Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu afet sigortasının haziran sonu itibarıyla devreye alınacağını duyurdu. Şimşek, "Deprem teminatı için binalar, diğer afetler içinse binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor," dedi.

Zorunlu Afet Si̇gortasi Geli̇yor (2)

1999'DA DASK BAŞLAMIŞTI

1999 Gölcük Depremi'nin ardından zorunlu deprem sigortası yürürlüğe girmişti. Mehmet Şimşek, bu sigortanın sivil konutları kapsamına aldığını ve Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) kurulduğunu hatırlattı. 2012 yılında Afet Sigortaları Kanunu ile güncellenen bu model, son olarak 6 Şubat 2023 depremlerinde büyük bir testten geçti.

35 MİLYAR LİRA HESAPLARA YATIRILDI

Şimşek, 6 Şubat 2023 depremleri sonrası 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi yapıldığını belirtti. "1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunuyor," dedi.

TAŞINIR MALLAR DA KAPSAMA ALINIYOR

“Ötenazi çağ dışı bir uygulama” “Ötenazi çağ dışı bir uygulama”

Doğal afetlerin artışı, sadece konutları değil, konut içindeki taşınır malları da etkiliyor. Şimşek, "Deprem dışındaki diğer afetler konut içindeki taşınır mallarda hasar oluşturuyor. Bu nedenle ZAS ile taşınır mallar da teminat altına alınacak," ifadelerini kullandı.

SİGORTAYLA TEMİNAT ALTINA ALINACAK

Şimşek, "Mevcut durumda sadece deprem sonucu oluşan maddi zararlar teminat altındayken, yeni ZAS ile sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını da sigorta kapsamına alınacak," diye ekledi. Ayrıca köy alanları da sigorta kapsamına dahil edilecek.

Kaynak: Haber Merkezi