SAĞLIK

Kulak çınlamasının 10 önemli nedeni!

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan, ‘kulakta çınlama’ ya da tıp dünyasındaki adıyla ‘tinnitus’ olarak tanımlanan hastalıkla ilgili bilgiler verdi. Günümüzde her 15 kişiden birinde kulak çınlaması probleminin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özturan, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan, yaşam kalitesini düşürebilecek şiddete ulaşabilen kulak çınlamasının genellikle dış kulak yolundaki kir gibi basit ve kolayca müdahale edilebilen nedenlerden kaynaklansa da bazen ciddi bir hastalığa da işaret edebileceğini belirterek, “Dolayısıyla kulak çınlamasında erken tanı ve tedavi son derece önemlidir.  Çınlamaya yol açan etkenin erken dönemde tespit edilmesi tedaviye cevabı kolaylaştırır. Geç kalındığında ise örneğin çınlama kulak tansiyonu gibi hastalığa bağlı gelişmişse işitme kaybı gelişebilir. Çınlamada tedavi sebebine yönelik yapılmaktadır. Nedeni tespit ve tedavi edildiğinde çınlama çoğu zaman sorun olmaktan çıkmaktadır” dedi.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilaver Özturan, kulak çınlamasına yol açan etkenleri şöyle sıraladı; “Akustik travma, Meniere hastalığı, kulak zarında oluşan delik, orta kulak yolu enfeksiyonları, iç kulak kireçlenmesi, kulak sinirinin iyi huylu tümörü, bazı hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, ağır metal zehirlenmeleri, beyin tümörleri”

KULAK ÇINLAMASINI HAFİFLETMEK İÇİN;

Gürültülü ortamlardan uzak durun

Kulağınıza dayadığınız cep telefonu ile uzun süre konuşmayın

Kulaklık ile yüksek seste müzik dinlemeyin

Çikolata ve mayalı yiyecekleri az tüketin

Kahve tüketimini sınırlayın

Kan basıncınızın ideal seviyede olduğundan emin olun

Sigara kullanmayın