Bayramlar ailelerin bir araya geldiği, özenli sofraların kurulduğu, ikramların bol olduğu günler arasında çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle Kurban Bayramı et ve tatlı tüketiminin en yüksek seviyelere çıkması ile mide bağırsak sorunları ya da kısa zamanda kilo alımını beraberinde getirebiliyor. Bu dönemde sağlıklı beslenme konusunda bazı küçük ipuçlarına dikkat edilmesi gerekiyor.

Güne Mutlaka Kahvaltı ile Başlayın!

İlk gün yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek gibi besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Diğer günlerde ise eğer et tüketecekseniz yanında aynı besin grubundan olan peynir ve yumurtayı tüketmemeniz gerekmektedir. Yine söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmekle beraber etinizi tüketebilirsiniz.

Etleri Hemen Tüketmeyin; Birkaç Gün Bekletin !

Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sindirimi zor olan etlerin nasıl tüketileceği konusu oluyor. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar.Kurban etlerini hemen değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeye özen gösterin.

Etin Pişirilme Yöntemine Dikkat Edin!

Bayramda beslenmeye dikkat ederken etlerin pişirilme yöntemi de doğru olmalıdır. Eti pişirirken yapılan hatalardan biri de pişen ete kuyruk ya da iç yağ eklemektir. Yemeğe lezzet katmak adına yapılan bu işlem, damar ve kalp sağlığı için sakıncalıdır. Bu nedenle et kendi suyunu salana dek kısık ateşte pişirilmelidir veya ızgara yapılmalıdır.Mangal yapılacaksa da yanmış et tüketiminden kaçınılmalı; pişirme mesafesine dikkat edilmelidir.

Sebze Tüketimini İhmal Etmeyin !

Et tüketiminin yanında mutlaka yeşil salata , söğüş sebze veya közlenmiş sebzeler eklenmelidir.Sindirimi zor olan etin aşırı miktarda tüketimi ise mide ağrılarının yaşanmasına, kabızlığa ve sindirim problemlerine sebebiyet verir. Bu nedenle etin yanında mutlaka lif içeriği yüksek sebze yer almalıdır.

Tatlı Tüketimini Abartmayın!

Bayramlarda karşılaştığımız bir diğer önemli sorun ise fazla miktarda tatlı tüketimidir. Yüksek miktarda yağ ve şeker içeren hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmeniz daha doğru bir seçim olacaktır. Misafirlerinize çikolatanın yerine kuru meyve, ceviz, badem gibi besinler ikram edebilirsiniz.

Su Tüketimine Dikkat!

Bayram ziyaretlerinde bol bol çay ve kahve tüketimi ile su tüketimi aksatılır. Bol tüketilen çay ve kahve idrar söktürür. Bu sonucunda da aşırı su kaybı yaşanır. Bu nedenle su tüketimi ihmal edilmemelidir. Günde 2-3 litre olacak şekilde. su tüketilmelidir.

Hareket edin!

Özellikle uzun bayram tatillerinde sürekli yiyip ,yatmayın. Günde en az 30-45 dakika tempolu yürüyüş yapın. Böylece sindirim sisteminizi sıkıntıya sokmazsınız hem de kilo alımını engellemiş olursunuz.

Diyetisyen Gülce DEVECİLER ERDEMİR